Pořídit si pejska dnes není nic složitého. Někteří si pořídí štěně, které má průkaz původu psa z renomované chovatelské stanice, jiní dají šanci nalezenci z nejbližšího útulku. Obě varianty mají bezesporu něco do sebe, protože každý pes má mít nárok na životní štěstí. Jaká pro a proti s sebou nesou? A na co se zaměřit, když dáváte přednost pejskovi, co je takzvaně „na papírech“?

[dogslife_add_seznam_add zoneid="248447" width="480" height="480" mobile="yes"]

Pes s průkazem původu

Vlčák, ovčák nebo mastif a tibetská doga na straně jedné, krysařík, čivava, jezevčík a kokršpaněl na straně druhé. A ještě spoustu dalších plemen k tomu, protože se dá bez nadsázky říci, že psí svět je doslova a do písmene neomezený. Pokud chcete chodit na přehlídky nebo založit nový chov, je PP vlastně nutností. Průkaz původu psa uděluje kynologická unie.  Nikde ale není současně psáno, že na výstavy chodit musíte – to je jen vaše svobodná volba a stejně tak se můžete stát chovatelem jakožto fanoušek plemene a neabsolvovat ani jednu takovou akci. Na co dalšího si ještě dát pozor, když jste se rozhodli pro pořízení dalšího psího člena domácnosti?

  • Pozor na prodejce psů z množíren jsou všude! Mají spoustu výmluv a jejich cílem je pouze zisk. Některé výmluvy jsou až překvapivě průhledné, takže při koupi psího kamaráda mějte oči otevřené.
  • Očkovací průkaz rozhodně není totéž, co průkaz původu. Nenechte se tedy napálit v roli chovatele-začátečníka množitelem, co se zaměřuje na zisk a psi mu jsou v podstatě ukradení.
  • Pes s průkazem původu zřejmě zdědí určitou povahu a vzhled. Zvíře, které PP nemá, je ale svého druhu překvapením – hlavně pokud jde o temperament. Necháte se překvapit? Takzvaní voříšci umí být originální, možná se vám jejich osobnost dostane přímo pod kůži.

Papírový chov aneb zdravotní testy jistotou

Jistota, že rodiče jsou zdraví a možný výskyt onemocnění podmíněného geneticky je tak zcela minimální. Přesně to přináší průkaz původu psa, protože pro většinu plemen je genetický test podmínkou (výjimkou jsou třeba jorkšíři). S PP získáte i určitý chovatelský servis, můžete se poradit o detailech chovu, dostanete rady do začátku. Totéž se automaticky nedá očekávat, pokud pořídíte pejska bez PP.

Papíroví psi jsou prý přešlechtění, už jste to někdy zaslechli? Tento mýtus se omílá poměrně často, přitom vlastně stojí na vodě. Zdravotní stav se poměrně přísně eviduje a veterinární vyšetření jsou dosti podrobná. Riziko genetických vad nebo zdravotních komplikací do budoucna je obecně u psů bez papírů větší. Zvláště pokud jde o netradiční křížence, kteří pocházejí vysloveně z kategorie klasických „voříšků“.

Papírový pes může být snadno pojištěný

Životní pojistka pro pejska? Ale jistě, tohle už dnešní pojišťovny umožňují – ale podmínkou bývá, že pes musí doložit kromě jiného právě PP. Pokud jste chovatelem psa bez průkazu původu, psa můžete pojistit také, ale smlouva se bude týkat jen případných škod vzniklých jeho rozpustilostí či zbrklostí v určitých situacích a v neposlední řadě také úrazů a onemocnění.

Chcete dát šanci nalezenci? Budete se starat o psa, jehož už dosavadní majitel nemůže z důvodu stáří nebo nemoci mít nadále v domácnosti? V těchto případech není průkaz původu samozřejmě namístě. Stejně tak i v případě, že nechcete do psa investovat velké peníze – zkrátka si to rodinný rozpočet ani nemůže dovolit. Nezapomeňte, že štěně s průkazem původu může vyjít i na deset nebo dvacet tisíc korun a nemalou investici si vyžádá i dojíždění na výstavy. U nalezence v útulku obvykle uhradíte jen symbolickou sumu, která nahradí výdaje za očkování nebo odčervení, případně léčbu, pokud šlo o skutečně zanedbaného pejska. Nezapomeňte, že je jen a jen na vás, jak se ve finále rozhodnete…

 

 

[seznam_libisemi_shortcode]

Autor: Jiří Tobiáš | Foto: unsplash.com |

[dogslife_add_seznam_add zoneid="248456" width="480" height="480" mobile="yes"]

Pin It on Pinterest