dej mi pac

Donesli jste si domů malého pejska a chystáte se, že začnete svého nového svěřence učit prvním povelům? Výcvik psa může začít prakticky ihned. Začátků se rozhodně nebojte, protože štěně je hravé, učenlivé a obvykle také zvídavé a inteligentní. Čím dříve začněte, tím méně pak bude práce – tohle je obecně platné pravidlo, které se může vztahovat i na naše ratolesti. Jak bychom tedy měli učit psa povelům, bez kterých se v budoucnu na procházkách rozhodně neobejde?

[dogslife_add_seznam_add zoneid="248447" width="480" height="480" mobile="yes"]

Učení je mučení nebo klasická škola hrou?

Zaujmout a pobavit, to je ideální cesta k tomu, jak naučit psa pac. Je to vlastně opravdu jednoduché a věřte, že na vás čekají ještě mnohem a mnohem obtížnější výzvy, které v psím výcviku nesmíte opomíjet. Můžete si pomoci pamlskem, vlastně je to i zpočátku vhodné. Pro výcvik by pes neměl být najezený. Pes, který má hlad a touží po pamlsku, se snáze učí. Obrňte se trpělivostí, protože pes nemusí mít den, nebo prostě neudrží pozornost. Zbavte se maxima rušivých věmů a můžeme přikročit k výcviku.

Učíme psa pac

Jak naučit psa pac? Vezměte do ruky malý pamlsek a sevřete jej v pěst. Namiřte ruku směrem k pejskovi a naznačte mu, že pro něj něco máte. Pokud zkusí otevřít ruku čumákem nebo zaštěká, nehněte ani brvou. Když ale zkusí zapojit tlapku (učte pouze na jednu tlapku), pochvalte ho a dejte mu pamlsek. Tento postup opakujte, dokud pes nepochopí, jaký je správný postup k pamlsku. Druhým krokem je zapojením povelu pac/dej pac. Do ruky již nevkládejte pamlsek, ale pouze ji nastavte psovi tak jak byl zvyklý. Pokud se opět bude dobývat do dlaně tlapkou, dejte mu odměnu. V posledním kroku nechte již dlaň rozevřenou a za správné provedení odměňujte pamlskem. Pravidelným cvičením pes rychle pochopí, jak se dělá pac.

 

 

Několik rad k výcviku pac

  • Pokud pamlsek v ruce není, musí přijít odjinud, ale přijít musí! Pes by mohl na výcvik bez odměny rezignovat.
  • Nechytejte psovi packu při podání – psům to bývá nepříjemné a vnímají to jako trest za podání packy
  • Cvičte na klidném místě
  • Před nácvikem zopakujte naučené povely – pomáhá zvýšit psovu pozornost
  • Postupujte od jednoduché části ke složitější
  • Nácvik rozdělte do více dní
  • Psa musí nácvik bavit
  • Netrestejte psa za nezvládnutí -pokud pes nezvládá, zpomalte, nebo se vraťte o krok zpět.

Na závěr ještě jedno malé upozornění. Gesto podání ruky je mezi lidmi považováno za zdvořilost. U psů je zakořeněné již od doby štěněčí, kdy provádí tzv. mléčný krok, kdy packami masírují mléčnou žlázu matky. V další fázi vývoje je tento pohyb spojen s gestem smíření – “neubližuj mi” kdy pohyb tlapkou znázorňuje usmíření. Nesnažte se tlapku chytit, pes by se mohl domnívat, že ho chcete tahat za nohu a mohl by reagovat podrážděně.

 

 

 

[seznam_libisemi_shortcode]

Autor: Marek Kos | Foto: unsplash.com

[dogslife_add_seznam_add zoneid="248456" width="480" height="480" mobile="yes"]

Pin It on Pinterest