V létě jsme si pořídili malé štěňátko, které nám zatím stačilo do zimy vyrůst v pořádného psa. Na konci léta nebo na podzim jsme se o jeho tlapky nemuseli nijak zvlášť starat, ale v zimě nastává období poněkud nepříjemné nejen pro psy, ale i ostatní zvířata. Psi, kočky nebo i jiná domácí zvířata totiž mají na tlapkách citlivé polštářky, které mohou během mrazivých měsíců pořádně zabolet. Jak tomu předejít?

[dogslife_add_seznam_add zoneid="248447" width="480" height="480" mobile="yes"]

Chraňte psí tlapky

Ve městě je péče o psí tlapky složitější než na venkově. Většina silnic a chodníků je totiž ošetřena chemickým posypem, který nemusí být pro našeho pejska vůbec příjemný na dotek. Delší procházka tak může být hodně bolestivá.

Měli bychom tedy ošetřit psí tlapky nějakým krémem. Na tuzemském trhu je jich k dispozici spousta. Řeč ovšem není o klasické induloně, která obsahuje příliš velké množství vody a psím tlapkám by ještě více uškodila. Tu totiž můžeme použít spíše v létě, kdy našeho psa trápí opačný problém, a sice rozpálený chodník a vysušené polštářky na tlapkách. Vhodný přípravek pro ošetření tlapek během zimních měsíců pořiďme tedy raději k tomu určený.

Psí tlapky nemažeme ochranným krémem ihned po návratu z venčení či procházky, nejprve je důkladně opláchneme vodou, osušíme a až teprve poté aplikujeme nějakou mast. Musíme totiž odstranit nejen sůl a písek, ale také kamínky uvízlé mezi jednotlivými prsty, díky kterým často pes velmi opatrně našlapuje, protože jej bolí doslova každý krok.

Prevence je důležitá

Rozhodně nejde o nějaký kosmetický problém. Pokud totiž nebudeme našemu pejskovi jeho tlapky ošetřovat, zaděláváme dost možná na vážnější zdravotní problém. Agresívní sůl nebo ostré kousky ledu mohou způsobit drobná poranění, do kterých se lehce dostane jakákoliv myslitelná infekce.

A co problém zvaný zmrazky? Něco podobného už asi zažil každý pes, na příliš dlouhých chlupech na tlapkách se totiž vytvářejí v zimních měsících takzvané zmrazky. Určitě je nestříháme hned, pejska by to totiž nesmírně bolelo! Nejprve přivedeme psa do teplejší místnosti, kde necháme zmrazky na tlapkách roztát a teprve poté, co tlapky důkladně osušíme, odstříháváme přebytečné chomáče srsti.

[seznam_libisemi_shortcode]

Autor: Jiří Tobiáš | Foto: unsplash.com |

[dogslife_add_seznam_add zoneid="248456" width="480" height="480" mobile="yes"]

Pin It on Pinterest