Vzteklina je velmi nebezpečné onemocnění, které postihuje nejen psy, ale i další teplokrevné živočichy. Vzteklina je známá jako Lissavirus čeledi Rhabdoviridae. U lidí je při včasném odhalení léčitelná, pro psy je smrtelná. Víte že v roce 1885 Louis Pasteur vynalezl a aplikoval první očkovací vakcínu proti vzteklině pro lidi, ale pro zvířata očkování neexistuje?

Co je vzteklina?

Vzteklina je nemoc, která se přenáší pomocí slin, ve kterých se vyskytuje již 3-5 dní před projevením prvních příznaků. K samotnému přenosu infikovaných slin dojde pouze v případě, že se sliny dostanou do krve. Nejčastěji tedy po kousnutí od infikovaného zvířete. V ráně se virus začne množit a při dostatečné síle začíná napadat centrální nervovou soustavu. Zde virus nabírá na obrátkách a jeho množení se zrychluje. Dochází k projevům klinických příznaků a následnému úmrtí.

Inkubační doba se pohybuje mezi 2-4 týdny, ale jsou i výjimky (například koňovití), u kterých se inkubační doba může prodloužit až na 15 měsíců. Všeobecně platí, že čím blíže je rána k mozku, tím kratší je inkubační doba.

Víte, že Česká republika se jako jedna z mála zemí pyšní statusem vztekliny prostého státu už od roku 2004? Povinné očkování psů hlídané státní veterinární službou skvěle funguje.

[dogslife_add_seznam_add zoneid="248447" width="480" height="480" mobile="yes"]

Jak se vzteklina projevuje?

Vzteklina může mít několik podob. Nejčastěji ji rozdělujeme na dvě formy. Zuřivá a tichá forma.

Zuřivá forma se projevuje ve třech stádiích.

První stádium je velmi nenápadné, kdy nevnímáme přílišné změny v chování. Lze pozorovat apatii, deprese, ochabnutí hltanu, nemožnost polykat a nadměrné slinění.

Druhé stádium je typické zvýšenou agresivitou, napadání jiných jedinců, požírání nepoživatelných předmětů a útoky na ně. Typická je i potácivá chůze.

Třetí stádium je poslední, způsobuje postupné ochrnutí a paralýzu celého těl. Nakažené zvíře umírá na selhání srdce a dýchacích cest.

Tich forma se projevuje velmi podobně, jen bez je zde vynechaná zuřivost psa a nemoc rovnou paralyzuje. Bohužel i tato forma končí smrtí.

Jak vzteklinu odhalit a léčit?

Odhalit vzteklinu nemusí být vždy jednoduché. U zvířat je nutné nejdříve vyloučit všechny ostatní nemoci jako jsou psinka, Aujeszkyho choroba (Pseudorabies). Vyšetření pak zkoumá vzorky mozkové tkáně nakaženého jedince, ze kterých lze nemoc odhalit.

Onemocněn je u zvířat neléčitelné a je řešeno utracením. U lidí se léčba provádí pomocí očkování. Pokud se léčba provede včas, tělo si začne tvořit protilátky a virus dokáže zlikvidovat dříve, než se dostane do mozku. Pokud dojde k odhalení nemoci pozdě, je léčba zdlouhavá a nemusí být úspěšná.

 

Prevence u psů

Jak jsem již zmiňoval, v České republice je povinnost ze zákona očkovat proti vzteklině každého psa staršího 6 měsíců. Revakcinace následně probíhá dle druhu vakcíny.

 

Co dělat, když váš pokouše pes?

Pokud jsme byli pokousáni psem, je nezbytné, aby dané zvíře prošlo veterinárním vyšetřením v den pokousání a 5.den po pokousání. Druhé vyšetření se provádí z důvodů, že je virus vylučován už 3-5 dní před projevením příznaků. Pokud pes nemá ani po 5 dnech příznaky, je nakažení člověka vyloučené a není nutné pokračovat dalšími kroky.

Pozor. Pokud došlo k pokousání člověka divokým zvířetem, které není možné vyšetřit, vždy se aplikuje preventivní očkovací léčba.

[seznam_libisemi_shortcode]

Autor: Jiří Tobiáš | Foto: Pixabay.com

[dogslife_add_seznam_add zoneid="248456" width="480" height="480" mobile="yes"]

Pin It on Pinterest